چرا باتری خودرو منفجر میشود؟، برای درک و بررسی دلایل ترکیدن باتری ماشین ، نخست باید ساختار باتریهای مرسوم را موردمطالعه قرار دهیم. باتریهای سربی 12 ولتی، منبع تامین نیرو الکتریکی در خودروهای مرسوم هستند. این باتریها از شش اتاق دوولتی ساخته شدهاند که با محفظههای مخصوص از یکدیگر جدا شدهاند. داخل هرکدام از این اتاقها، صفحات سربی غوطهور در اسید سولفوریک قرار گرفتهاند. عمل تولید برق در باتری خودرو بر اثر واکنش اسید با صفحات سرب و آب اتفاق میافتد.
فرآیند شیمیایی تولید برق در باتریهای خودرو، فرآوردههای جانبی نیز تولید میکند. یکی از این فرآوردهها، هیدروژن است که عنصری به شدت قابل اشتعال محسوب میشود. جالب است بدانید هیدروژن آنقدر قابلاشتعال است که از آن، برای سوخت موتورهای موشکی استفاده میشود. شارژ باتری نیز موجب تولید هیدروژن میشود و در هوای گرم، میزان تولید هیدروژن افزایش خواهد یافت؛ بنابراین راننده باید انتظار وقوع مشکلات بیشتری را در هوای گرم داشته باشد.
طبیعی است که وقوع یک جرقه کوچک در محیطی که از گاز هیدروژن انباشته شده است، موجب ایجاد انفجاری وخیم خواهد شد. یکی از منابع ایجاد جرقه خود باتری و فعالیتهای الکتریکی انجامشده در آن است. به همین دلیل، وجود سیستم تهویه مناسب زیر کاپوت و جلوگیری از داغشدن بیش از حد خودرو برای پیشگیری از انفجار باتری ضروری به نظر میرسد.
باتری همانند بسیاری دیگر از اجزای مصرفی خودرو، عمر محدودی دارد. با کاهش سطح آب باتری، صفحات سربی در معرض هوا قرار میگیرند و به مرور زمان، تغییر شکل میدهند؛ چراکه ترکیب هوا و سرب موجب ایجاد رسوب میشود. این صفحات تغییرشکلداده، به سمت یکدیگر متمایل میشوند و هنگامی که راننده اقدام به استارتزدن میکند، نزدیکی صفحات جرقه ایجاد میکند و موجب اشتعال گاز هیدروژن موجود در محفظه باتری میشود.
یکی دیگر از علل انفجار باتری خودرو که به گفته تعمیرکاران خبره شایعترین عامل انفجار باتری محسوب میشود، کثیفبودن اتصالات باتری است. اتصالات کثیف از برقراری ارتباط الکتریکی صحیح جلوگیری میکنند و موجب ایجاد اتصال کوتاه میشوند؛ عملی که درنهایت به ایجاد جرقه و انفجار منتهی میشود؛ بنابراین توصیه میشود تا اتصالات باتری را به طور منظم نظافت کنید.
همانطورکه در مقدمه مطلب ذکر شد، انجام عملیات باتری به باتری ممکن است موجب ایجاد انفجار در باتری شود و از دلایل ترکیدن باتری خودرو است؛ اما چرا این اتفاق رخ میدهد؟ یکی از اشتباهات مرسوم رانندگان هنگام انجام عمل باتری به باتری، این است که کابلها را ابتدا به باتری سالم وصل میکنند. برای انجام صحیح عمل باتری به باتری، نخست باید کابلها را به باتری خراب و سپس به باتری سالم متصل نمود تا از ایجاد هرگونه جرقه و آتشسوزی جلوگیری شود.
یکی دیگر از دلایل ترکیدن باتری ماشین ، استعمال انواع دخانیات در فضای نزدیک باتری است. همانطورکه در متن اشاره شد، تولید انرژی الکتریکی در باتری موجب تولید هیدروژن میشود و گازهای متصاعدشده از باتری با حرارت سیگار یا فندک به راحتی مشتعل خواهند شد.
یک نکته مهم در مورد دلایل ترکیدن باتری خودرو ، وقوع این مساله در باتریهای قدیمیتر است. مدتی است که تولیدکنندگان باتری، صفحات را مهروموم کرده و از افزودن الکترولیت به آنها جلوگیری میکنند. این باتریها در بازار به باتری اتمی مشهور هستند و از نظر کیفیت و دوام، در جایگاه بالاتری نسبت به باتریهای معمولی قرار دارند.
با این وجود، همچنان خرید باتریهای ساده به دلیل قیمت ارزانتر در میان رانندگان رواج دارد. از سوی دیگر، باتریهایی که روی خودروهای صفرکیلومتر در کشورمان نصب میشوند، از نوع ساده هستند و بنابراین، مالکان خودروهای صفرکیلومتر باید دقت بیشتری را برای نگهداری از باتری خودروها به عمل بیاورند. افزودن مقادیر کافی از اسید سولفوریک و آب که به عنوان مایع الکترولیت باتری شناخته میشود، در حفظ سلامت باتری و صفحات آن نقش حیاتی ایفا میکند.