بوتون  و تراپاردوکس
بوتون و تراپاردوکس

امروزه ماشین های بخار بسیار کمی هنوز در حال حرکت هستند که بیشتر آن ها به قبل از پایان قرن نوزدهم مربوط می شوند. نکته جالب در مورد اتومبیل Dos-A-Dos این است که دوره رشد و افول سیستم های موتوری با احتراق خارجی را توآمان تجربه کرده است. با آغاز قرن نوزدهم دوران اتومبیل هایی که با موتور بخار حرکت می کردند به یکباره رو به افول گذاشت.

بوتون  و تراپاردوکس

 

بوتون  و تراپاردوکس

بوتون و تراپاردوکس از سال ۱۸۸۳ تا ۱۸۹۴ و در دوران افول موتورهای بخار با هم در صنعت اتومبیل سازی حضور و همکاری می کردند. در این دوره اختراع تکنولوژِی های جدید باعث شد که دوران موتورهای بخار به سر آمده و دوره موتورهای با سیستم احتراق داخلی آغاز شود. این دو بعد از اختلافات جزیی از هم جدا شدند اما قبل از سال ۱۹۸۴ تاریخ ساز شده بودند و تنها خود از موضوع خبر نداشتند. بوتون و تراپاردوکس هر دو مهندس بوده و قبل از راه اندازی کارخانه اتومبیل سازی De Dion Bouton Et Trapardoux در زمینه تولید اسباب بازی فعالیت داشتند. آن ها کارشان را با تولید موتور قایق آغاز کردند اما در ادامه به سمت طراحی موتور اتومبیل رفتند.

از شانس بد آن ها در آن زمان معلوم نشد که تکنولوژی به کدام سمت روانه خواهد شد. آن ها نیز مانند بسیاری دیگر از فعالين حوزه موتورهای بخار فکر می کردند که در ابتدای راه موتورهای بخار مي باشند. البته بوتون تغییرات را حس کرده بود اما تراپاردوکس همچنان عقیده داشت که باید روی موتورهای بخار متمرکز باشند. در سال ۱۸۹۴ این دو از هم جدا شدند. تراپاردوکس به تولید موتورهای بخار ادامه داد اما بوتون به طراحی و تولید موتورهای دارای سیستم احتراق داخلی روی آورد.

به هرحال آن ها موفق شدند که ۲۰ اتومبیل سه چرخه با نام Dos-A-Dos را از خود به جا گذاشتند.

در سال ۱۸۸۷ بوتون و تراپاردوکس وارد اولین مسابقه اتومبیل رانی جایزه ای جهان شدند که مسافت بین لندن و برایتون را شامل می شد. این مسافت ۲۰ مایل بود و تنها یک اتومبیل توانست مسیر مسابقه را با موفقیت به پایان برساند. جالب این که اتومبیل Dos-A-Dos تنها ۲۰ مایل را می توانست با یک تانک آب طی کند.

اتومبیل Dos-A-Dos در آن روز رکورد سریع ترین اتومبیل دارای موتور بخار را با سرعت ۳۷ مایل بر ساعت به خود اختصاص داد. اما بوتون و تراپاردوکس نمی دانستند که این تنها باری نخواهد بود که اتومبیلشان در تاریخ سازی خواهد شد.

باید اذعان کرد که اتومبیلی که در سال ۱۹۸۷ برنده اولین مسابقه اتومبیل رانی جهان شد همان اتومبیلی نیست که امروزه هنوز نیز فعال است. بوتون و تراپاردوکس ۲۰ دستگاه دیگر از این اتومبیل ها تولید کرده بودند. تنها ۶ دستگاه باقی مانده که فقط یک دستگاه از آن ها توانایی حرکت دارد. این اتومبیل در سال ۲۰۱۱ بعد از این که به مدت ۸۱ سال در دست یک خانواده خاص بود به مزایده گذاشته شد. خریدار دو برابر قیمتی که حراج کننده انتظار داشت را ارائه داد که رقمی نزدیک به ۵ میلیون دلار بود.

قیمت این اتومبیل در سال های اول ساخت آن حدود ۱.۸۰۰ تا ۵.۰۰۰ دلار بوده است که به حساب امروز مبلغی از ۵۰.۰۰۰ تا ۱۴۰.۰۰۰ دلار خواهد شد. اگر قیمت اولیه این اتومبیل را ۵.۰۰۰ دلار در نظر بگیریم با فروش ۴.۶ میلیون دلاری خود حدود ۹۲۴ درصد سود بدست آمده است.